Minden, amit az allergén anyagok jelöléséről tudni kell!
2021.06.21 09:06

Minden, amit az allergén anyagok jelöléséről tudni kell!

Minden, amit az allergén anyagok jelöléséről tudni kell!

Az élelmiszerek jelölésének célja, hogy tájékoztassa a vásárlót az élelmiszer jellegéről, tulajdonságairól. Ezek a jelölések nem téveszthetik meg a fogyasztót.

A Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszerek csomagolásán, magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan kell feltüntetni fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges jelöléseket.

Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete szabályozza a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatását, amely 2011. december 13-án lépett hatályba, 2014. december 13-tól általános előírásokra kötelezően alkalmazandó.

Allergének jelölése az előrecsomagolt élelmiszerek esetében

Az allergén anyagokat nem csak láthatóan, hanem a szövegkörnyezettől eltérő módon kötelező jelölni, amelyet számos paraméter határoz meg:

  • betűméret (minimális betűméret: 1,2 mm),
  • betűköz,
  • sorköz,
  • betűvonal- vastagság,
  • betűszín,
  • betűtípus,
  • betűk szélességének és magasságának aránya,
  • betűk és a háttér közötti kontraszt.

A termék csomagolásán az alábbi kötelező adatokat kell feltüntetni (19/2004. (II.20.) FVM-ESZCSMGKM rendelet határozza meg):

  1. Az élelmiszer megnevezése
  2. Az összetevők felsorolása
  3. Allergének
  4. Az egyes összetevők vagy összetevő kategóriák mennyisége bizonyos esetekben
  5. Nettó mennyiség
  6. Minőség megőrzési idő illetve fogyaszthatósági idő (nap/hónap/év)
  7. Tárolási vagy felhasználási feltételek
  8. A felelős élelmiszervállalkozó neve és címe
  9. Származási ország vagy eredet helye
  10. Felhasználási útmutató
  11. Alkoholtartalom (1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital esetén)
  12. Tápértékjelölés
  13. Tételazonosító jelölés (LOT/L)

Allergén összetevők:

  • Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut és ezek hibridizált fajtáit tartalmazó gabonafélék és az ezekből készült termékek).
  • Halak, rákok, puhatestűek és az azokból készült termékek.
  • Tej, tojás (nem csak a tyúk) és azokból készült termékek, beleértve a laktózt is.
  • Földimogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula, pisztácia és azokból készült termékek.
    Zeller és az abból készült termékek.
  • Mustár és a belőle készült termékek.
  • Kén dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/l koncentrációt meghaladó mennyiségben.

(A lista csak a leggyakrabban allergiát, vagy allergiaszerű tünetet okozó élelmiszereket, élelmiszer összetevőket sorolja fel. E mellett, az egyéni érzékenységtől függően még lehetnek olyan élelmiszerek, vagy élelmiszer összetevők, amik egyes egyéneknél allergiát, vagy allergiaszerű problémát okozhatnak, ezért nem jogszerű feltüntetni egy termék csomagolásán, hogy pl. allergénmentes.)

Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson, vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni.

A címkének jól láthatónak, könnyen olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. Az élelmiszerre vonatkozó kötelező információ nem rejthető el, nem tehető kivehetetlenné, nem vonhatják el róla a figyelmet vagy nem szakíthatják meg azt más írott vagy képi anyaggal vagy bármilyen egyéb közbeiktatott anyaggal. Ezért a címkék nem lehetnek könnyen eltávolíthatók, hogy ne veszélyeztethessék azoknak az információknak az elérhetőségét és hozzáférhetőségét, amelyeket az élelmiszer vonatkozásában kötelező megadni a fogyasztóknak.

Bármilyen típusú, a fenti követelményeknek megfelelő címke felhasználható.

Az összetevők felsorolásakor az élelmiszeripari vállalkozóknak ki kell emelniük annak az anyagnak vagy terméknek a nevét, amely megegyezik a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet „Allergén összetevők”-nél szereplő anyaggal/termékkel. Ezért az összetevő nevében azt a részt kell kiemelni, amely egyezik az „Allergén összetevők”-nél felsorolt valamely anyagnak/terméknek (pl. tejpor). A gyakorlatban azonban a jogi követelményeket az is teljesíti, ha az érintett összetevő nevét teljes egészében kiemelik (pl. tejpor).

Ha az összetevő neve több külön szóból áll, csak az allergiát/intoleranciát kiváltó anyag/termék nevét kell kiemelni.

Ha egy élelmiszer minden összetevője olyan anyag, amely allergiát vagy intoleranciát okoz, az összetevők felsorolásakor valamennyit fel kell tüntetni és ki kell emelni.

Rugalmas megközelítés alkalmazható a kiemelés módját illetően, pl. betűtípus, betűstílus vagy háttérszín használatával. Ha minden összetevő megtalálható az „Allergén összetevők”-nél, más kötelező információkkal szemben kell őket kiemelni, pl. az „Összetevők” szóval az összetevők felsorolásakor.

Az alábbi élelmiszereken nem kötelező feltüntetni az összetevők felsorolását:

  1. friss gyümölcs és zöldség, beleértve a burgonyát, amelyet nem hámoztak meg, vágtak fel vagy kezeltek hasonló módon;
  2. szénsavas víz, amelynek leírásában szerepel, hogy az szénsavval dúsított;
  3. erjesztett ecetfélék, amelyek kizárólag egyetlen alapanyagból származnak, feltéve, hogy nem adtak hozzá más összetevőt;
  4. sajt, vaj, savanyú tej és tejszín, feltéve, hogy nem adtak hozzá az előállításukhoz szükséges tej eredetű alapanyagoktól, élelmiszer-enzimektől és mikrobatenyészettől, illetve a friss vagy ömlesztett sajttól eltérő sajtfélék esetében az azok előállításához szükséges étkezési sótól eltérő összetevőt;
  5. egyetlen összetevőből álló élelmiszer, amennyiben:
  • az élelmiszer neve megegyezik az összetevő nevével; vagy
  • az élelmiszer neve lehetővé teszi az összetevő jellegének egyértelmű azonosítását.

Allergének jelölése a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében

Mi minősül előre nem csomagolt élelmiszernek?

  1. Csomagolás nélkül kínálják a végső fogyasztó, a vendéglátás illetve a közétkeztetés részére (például zsemle a boltban), vagy
  2. Az értékesítés helyén a fogyasztó kérésére csomagolják (például 10 dkg sajt kiszolgálása a csemegepultban), vagy
  3. Közvetlen értékesítés céljára a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében előrecsomagolnak (például kereskedelmi előrecsomagolás).

Ha nem előrecsomagolt élelmiszer gyártása vagy előkészítése során az „Allergén összetevők”-nél felsorolt anyagok felhasználására került sor, meg kell adni az allergénekre/intoleranciára vonatkozó információkat. Az információnak elérhetőnek és könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, hogy a fogyasztó tudatában legyen annak: a nem előrecsomagolt termék allergénekkel és intoleranciával kapcsolatos aggodalomra adhat okot. Ezért nem lehetséges, hogy az allergénekre/intoleranciára vonatkozó információkat kizárólag a fogyasztó kérésére adják meg.

A tagállamok elfogadhatnak nemzeti intézkedéseket az allergénekre vonatkozó információk biztosításának módjáról. Elvileg minden kommunikációs eszköz engedélyezett az allergénekkel/intoleranciával kapcsolatos, az élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatás terén, amely lehetővé teszi a fogyasztó megalapozott döntéshozatalát, pl. címke, más kísérő anyag, bármely más eszköz, beleértve a korszerű technológiai eszközöket vagy a verbális kommunikációt (vagyis ellenőrizhető szóbeli tájékoztatás).

Amennyiben az allergén anyagokkal kapcsolatban kérdése merülne fel, ne habozzon keresni minket elérhetőségeink bármelyikén, szakértő kollégáink állnak az Ön rendelkezésére!

Sikertelen feliratkozás. Kérjük próbálja újra.
Köszönjük! Sikeresen leiratkozott.

IRATKOZZ FEL AZON KERESKEDŐINK KÖZÉ, AKIK ELSŐKÉNT TUDJÁK MEG TŐLÜNK A TRENDEKET, PIACI HÍREKET ÉS ÉRTESÜLNEK A KUPONOKRÓL, AKCIÓKRÓL!